Thursday, March 24, 2016

Misteri Kemunculan Isa a.s, Al-Mahdi, Dajjal & Yakjuj Makjuj


By: Muhammad Mukhdar Bin Atbai Syafi Al-Maji Ahmad

Perghh... Setahun baru habis baca buku ni. Buku sejarah... biasala. makan masa sikit. heheherrhr.

Meh nk citer sikit content buku ni. Nk petik yang penting je ek sbb content dia mmg straight to the point. tak ada mcm cerita2. semua fakta dipetik dari al-Quran, hadith, dan buku2 rujukan.

Nabi Isa a.s.

Start dari situasi politik sampailah kepada kepercayaan anutan manusia zaman tu. Kemudian, dia cerita lagi macam mana Maryam mengandungkan Isa, penerimaan masyarakat sekeliling terhdp Maryam waktu tu. Sampai Maryam terpaksa keluar daerah, beranak sorg2, bwk balik Isa semula ke kg halaman dan siapa yang terima Maryam. Kemudian, Maryam bawa Isa berhijrah ke Mesir. Cerita2 tentang kelebihan Isa masa kecik pun ada diselit dlm buku ni.

Dikhabarkan dlm buku ni, Isa akan turun diakhir zaman waktu Subuh kat menara putih yg terletak di timur damaskus. time tu manusia tgh nk solat subuh dan minta Isa imamkan tp baginda tolak dgn mengatakan "sebahagian kalian yg lain adalah pemimpin dan Allah telah memuliakan umat ini." 

Al-Mahdi

Tak dicritakan jelas mcmn Iman Mahdi muncul. banyak sebut hadith saja dlm buku ni. tp penulis describe physical appearance Imam Mahdi. Dan I terpikat. hmm...

Dajjal

Based on buku ni, dajjal akan keluar dari belahan bumi yg ada di bhgn timur yg disebut khurasan. ada ramai pengikut di mana wajah2 mereka seperti perisai besi ditempa. Penulis ada cerita sikit phusical appearance dajjal, cara dia menjelajah bumi.

Yakjuj makjuj

Byk sebut hadith. ada jugk penulis sebut yg yakjuj makjuj ni disebalik bendungan besi yg Zulkarnain buat. Ada jugak penulis cerita katanya2 ura2 bendungan tu dah pecah. Maka, manusia skrg dah bercampur. Tp kisah ni lemah dan jangan percaya.

Overall: tak rugi baca buku sejarah ni. byk fakta. tak auta . semua refer hadith. Dan yaang best, rasa mcm nk bentang map dulu2 sbb nk tgk kt mana tempat2 yg penulis ni sebut.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...