Sunday, September 21, 2014

The Hunger Games Trilogy

The Hunger Games
Catching Fire
Mockingjay
 
By: Suzanne Collins


 
Ketiga-tiga buku ni saya dah berjaya habiskan. Ada part yang seronok baca buku2 ni. Ada part yang buhsan giler. Dan ada part yang tak sepatutnya ada dalam buku ni. Hmm.. Bukan semua buku dapat memenuhi kehendak kita, kan? But at the end of story, saya puas hati.
 
The Hunger Games


 
Kisah bermula di mana Katnis Everdeen diperkenalkan sebagai seorang gadis yang hidup menyara keluarga ( ibu dan adiknya, Primrose Everdeen) selepas kematian ayah di lombong arang batu. Katnis akan keluar berburu di hutan bersama Gale (bestfriend yang berumur jauh lebih tua darinya) dan hasil buruan akan dijual di pasar gelap untuk mendapatkan tukaran dalam bentuk wang ataupun makanan. 
 
Dipendekkan cerita, dulu ada 13 district yang ditadbir oleh Capitol. Lepas tu berlaku pemberontakkan dan Capitol menang dan yang lain kalah. District 13 dimusnahkan 100% oleh Capitol dan harga yang perlu dibayar untuk pemberontakkan ni ialah setiap tahun akan diadakan The Hunger Games di mana setiap district wajib menghantar sepasang wakil untuk menyertai pertandingan tersebut. Actually, dlm game ni semua org kena saling membunuh untuk dinobatkan sebagai juara. jadi, kiranya semua org takutlah nak join/dipanggil ke game ni.
 
Maka, ceritanya bermula bila nama Primrose dicabut sebagai wakil perempuan bagi district 12 ( district tempat tinggal Katniss, family and friends). So, Katniss volunteer untuk ganti tempat adiknya. Untuk wakil lelaki pulak tanpa disangka Peeta Mellark, lelaki yang selamatkan nyawa Katniss dan keluarga masa kebuluran dulu (Waktu tu Katniss keluar cari makanan dalam tong sampah untuk family yang tgh kebulur kat rumah. Dia dihalau oleh mak Peeta masa selongkar tong sampah kedai roti dorang. kemudia peeta bagi roti pada Katniss. Kira kes terhutang budi ler jugak).
 
Jadi, bermulalah kehidupan katniss sebagai salah sorg awek yang mewakili district dlm hunger games bagi tahun tu. dia start bergaul dengan Peeta (teammate yg mencintai dia), Haymitch (mentor yg pemabuk), cinna (pendandan yg kreatif), Rue (gadis kecil dari district 11 yg innocence), etc...
 
Sblm hunger games start, semua peserta diinterview oleh ceaser. time ni, peeta mengaku yang dia dah lama sukakan katniss. dan dia tak berdaya untuk bunuh katniss dlm hunger games yg dorang akan sertai nanti. (ni sebenarnya helah untuk dptkan sponsor masa di arena nanti)
 
Dalam match hunger games, katniss start jadi ally dgn rue (Rue menyelamatkan katniss bila awek tu kena sengat dengan tracker jacker (tebuan hybrid)) manakala peeta ally dgn geng2 jahat. Bila rue dah mati, Katniss start semangat untuk balas dendam. time nilah, gamemaker umumkan team yang pasangan dia masih hidup akan dinobatkan sebagai juara. jadi, Katniss cari peeta dan jumpa lelaki tu di tepi sungai.
 
maka bermulalah kisah romance dorg which mmg haku tak suka langsung baca buku2 part cenggini. kononnya dorg berlakon mesra untuk menipu audiencelah. oh btw, katniss dan peeta berpakat untuk meneruskan hidup dan bunuh sesiapa saja yang tinggal. anyway, game ni berakhir bila katniss memanah cato yang sedang dibaham 'harimau jadian' dan tetiba gamemaker umumkan hanya seorang victor diperlukan. kononnya nak katniss dan peeta saling membunuh. malangnya, katniss dan peeta mengugut untuk makan buah beracun dan The Hunger Games tahun tu takkan ada pemenang jika dua2 die. so, gamemaker kalah, dua2 diumumkan pemenang dan dinobatkan sebagai juara and star-crossed lovers.
 
Catching Fire


 
Wujud rebellion hasil keberanian katniss mencabar capitol masa game dulu. pemberontakkan everywhere. dan katniss dijadikan symbol untuk pemberontakkan tu.
 
Jadual hidup Katniss start sibuk. dia dan Peeta kena melawat setiap district dan berpura-pura bercinta. President Snow (pemimpin Capitol) doubt dgn percintaan dorg ni. jadi dia cabar katniss utk buktikan bahawa awek ni dan peeta betul2 in love. so, ada yg cadangkan supaya mereka dua org ni get  married. tapi katniss mcm was-was. separuh hati dia pada Gale dan separuh lagi pada peeta. dlm waktu nilah Snow isytihar Quarter Quell. hunger games yg disertai oleh victor di setiap district. and of course di district 12, katniss yg kena wakil sbb dia sorg je awek yg pernah menang utk district tu. manakala bagi lelaki, peeta yg wakil.
 
mcm biasa, sblm start game akan ada interview. time ni peeta menipu yg katniss sdg mengandungkan anak dorg. kira mcm nk pancing undi penonton supaya minta snow batalkan game ni. tapi tak berjaya. dorg still kena join. untuk game nilah, Katniss kenal dgn Finnick Odair (my favourite character in this book), Johanna Mason (awek yg gila2), bolt and nut (pasangan suami isteri yg genius), etc...
 
Game ni sebenarnya diadakan untuk snow bunuh katniss tanpa menggunakan tangan dia sendiri. tapi at the end of story, katniss memanah dome dan lebih kurang berjaya mengalahkan snow dan dibawa ke district 13.
 
Mockingjay


 
Distrcit 13 rupa-rupanya wujud! district 12 musnah 100%. keluarga katniss dan keluarga gale berjaya diselamatkan dan dibawa ke district 12. Dalam buku ni, byk mengisahkan tentang katniss yg jadi gila disebabkan tindakan dia memanah dome dulu. lepas tu, peeta dan Johanna kena tangkap dgn capitol dan ditorture mentally sampai dua org tu anggap katniss ni pemberontak dan mesti dibunuh.
 
di district 13, katniss dilatih sbg soldier sama mcm gale. oh btw, finnick pn jadi gila mcm katniss jugak. (sad hokeyh). kat district ni, dorg hidup bwh tanah dan teknologi dorg lagi canggih dari teknologi di capitol. dipimpin oleh awek yg namanya Coin dan dibantu oleh Plutarch.
 
Dlm buku ni, katniss dijadikan mockingjay (lambang pemberontakkan) dan diminta melakukan rakaman pemberontakkan untuk disiarkan diserata district untuk mencabar capitol. dalam pada itu, katniss letakkan syarat supaya dia dan kawan2 victornya tak diapa-apakan dan peeta dan Johanna mesti dibawa balik ke district 13 jika dia dijadikan mockingjay.
 
Okey, peeta dah balik. tapi malangnya peeta seolah2 tak suka katniss dan cuba bunuh katniss. so, katniss sgtla sedih dan untuk melupakan kesedihan, dia minta footage dibuat di serata district dan akhirnya ke capitol.
 
kat capitol, peeta dihantar skali untuk berjuang bersama katniss and the gang. kat sinilah ramai kawan2 seperjuangan katniss terkorban termasuklah Finnick (Uwaaaaa). time tu yang tinggal cuma katniss, gale, peeta dan dua org soldier.
 
at the end of story, primrose dilihat turun dari craft menerusi payung terbang utk bawa bekalan ubat ke capitol dan bila mendarat je dia dibom. Snow kena tangkap dan dijatuhkan hukuman mati. katniss sendiri yg akan memanah ke dada snow dan membunuh presiden tu. tapi malangnya, disebabkan katniss terpengaruh dengan kata-kata snow (snow bagitau yg bukan dia bunuh primrose tapi coin dan katniss percaya). hari hukuman tu, katniss memanah ke arah coin. snow pulak mati sebab ketawa+batuk sehingga berdarah. erkkk???
 
Cerita ni berakhir dgn katniss dan Haymitch balik semula ke district 12. Peeta menyusul kemudian. Gale join soldier di district 2. ibu katniss membantu pembukaan hospital di district 4. dan katniss berkahwin dgn peeta slepas 15 tahun kemudian dan melahirkan sepasang cahaya mata. END.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...