Tuesday, March 4, 2014

Bukit Lagong Forest Reserve Ditawan!

Pernah dengar FRIM a.k.a Forest Research Institute of Malaysia?
Ataupun pernah dengar Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia?

Yeahhh... Kami telah meng'visit' FRIM itew..

Sebenarnya kat sini org slalu datang sbb nk jogging (sambil feel angin hutan yg dingin gitew), hiking (awek2 yg suka maintain body mmg makanan derg la nih panjat2 bukit cenggini), ber'canopy' walking di canopy walkway, cycling dan mcm2 aktiviti sukan kat sini.
Hah! lupa. Ramai yg dah berkeluarga suka dtg sini sbb nk picnic. Kat sini ada waterfall. Tak cantik tapi bolehla nak riadah. Cool tak?

Nak masuk FRIM kalau tak silap RM5 per car. Yg ni please refer to FRIM website yer.
Tapi hari ahad lepas saya pergi time tu ada ABP event.
So, beli BH paper then got ABP sticker to enter FRIM. Jadi, kurangla 3 hengget duitnye.

Mula2 masuk mmg sesat which is sepatutnya xsesat. Kalau citer kat org konpem2 kena gelak dan dah citer kat sini pun. Jalan kt dlm tu pyelah go staright je sampai jumpa round about. Pukul 12 ke waterfall, pukul 3 ke canopy walkway… Jgn tye pukul 9 ke mana sbb saya pun xtau.

Kitorg sampai ke FRIM dlm kul 10 lebih. Untuk masuk ke Canopy Walkway kena beli tiket dulu di One Stop Center. OSC nih pyelah tricky nk mencarinya. Kalau dari round about tadi, ambik pukul 6 (patah balik hocayy). Sebelah kiri kita akan nampak kolam. OSC ni betul2 lepas kolam ke-2 iaitu selepas bangunan kafetaria dan sewa basikal. Kt OSC ni blh beli souviner jugek. Ada mcm2 jenis. Kat sini nanti blh tye penjual tiket mcmn nk p Canopy Walkway.

Kusangka Canopy tu kat bwh jek. Sekali kitorg nk kena jln ikut track berbatu-batan dlm beberapa kilometer dan kemudian bila dah sampai kat base (canopy checkpoint) kena daki gunung/bukit tu pulok. Bayangkanlh betapa semput dan busuknya mak time tu!


Nah, usha ler gambar2 kitorg kat situ.



Adik happy


On top of Canopy Walkway

Last stop point

Siap ber'canopy' bagai, kitorg turun main basikal sejam.
Rate sewaan dia dlm RM8 sejam (dan sebenarnya ada laluan basikal tersendiri. Jgn main bedal okeyh). Utk jam seterusnya wa xigt sebab main beskal sejam pon dah kematu buntut!!

Luckily mase pusing2 tu, terserempak denga Keith Foo nak balik dari ABP event kt padang bola time tu. Untung aku dapat jgk amik gamba dgn dia. Hahaha.

Mohon jealous 44x..thehehe



Ok, dah siap update blog.
Jumpa di nukilan yg lain. hahaha. (tetibe rasa geli dgn perkataan nukilan tuh).







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...