Wednesday, August 24, 2011

Funny Resume

Name : Ah Meng
Age : Still young
Sex : Never. Still under age
Religion : I only have experience praying my cat who dead 2 years before
Race : I love to race, how you know?
Nationality : I don't like National, I prefer Sanyo
IC Number : 6735
Telephone number : House no telephone
Hand phone number : 3310
Address : Penang Jelutong
City : Nor Haliza?
Postcode : I never post anything
State : In my family, I am 2nd
Country : I love to travel to Canada
Marriage status : Secret
Email Address : Hotmail
Education Background : My teacher said not bad
Working experience : Last time got sell pirated VCD
Father's name : Daddy
Father's IC : You ask him
Mother's name : Mummy
Mother's IC : You ask her
Current Salary : Depends on my daddy mood
Expected Salary : As much as you can pay
When can start work : Depends on my mood
Highest qualification : Ya, very high
Grade : Ya, very high
College/University : College
Signature : Can I use chop?



p/s:NI email orang kasi. Jangan tiru macam dia ye. Resume tu mesti lengkap. Kalau yang fresh graduate, less than 2 pages. Jangan lebih

Tuesday, August 23, 2011

Kunang-Kunang/Api-api

Betul ke kunang-kunang ni nama lain dia api-api?

Kalau nak tahu, check dalam Kamus Dewan ye. :P

Sebenarnya nak cerita pasal kunang-kunang.

Kisahnya ada kena mengena la jugak dengan saya dan kunang-kunang.

Macam ni....

Malam Ahad lepas, saya dan abah hantar kakak ke airport. (Kakak nak balik KL.)

Nak cepat sampai ke airport, kitorang akan ambik jalan pintas. 

Kira kena lalu ladang kelapa sawit. (Waktu ni, ladang tu tgh ditanam semula.

 So, pokok-pokok memang rendah sangat. Takat lutut.)

Masa pegi tu, waktu tu baru masuk pukul 8.(Flight kul 10.30. 

Takut jam dan takut xsempat, kena pergi awal. 

Nak ke sana pun dah satu jam)

So, kitorang telah menyaksikan satu pemandangan yang cukup indah.(Bagi saya la. sebab sebelum ni xpenah tgk pon.). 

Kunang-kunang sedang berterbangan kat ladang sawit tu. 

Sebab pokok-poko pon rendah, kami dalam kereta nampak dengan jelas la kunang2 tu. Cantik sangat!

Bayangkan, korg sedang berdiri kat tanah lapang. lepas tu keiling korang ada banyak kunang-kunang. cantik tau!

Ni lah first time saya tgk kunang-kunang yg byk. Macam lampu kelip2 yg xde wire. Ajaib!

Abah pon start bercerita....

Dulu2...Kira zaman dulu2...
Kalau nak kuar rumah pd waktu mlm xde torch light
So, nk tak nak, siang2 lagi kena tangkap kunang2. Kumpul banyak2 pastu simpan dalam balang kaca.
Nanti dorg akan berkelip2 la. Bila malam, jadi macam lampu. AJAIB!!

Skrg dah maju. Dah ad torchlight, lampu jln, lampu kereta, lampu rumah...pendek kata sume lampu la...
Tak payah nak tangkap kunang2 lagi. Lagipun, kita kn xboleh seksa binatang. Dorg pon macam kita jugak. Nak hidup bebas, kan?

Saturday, August 20, 2011

Kulit Lembut Dan Licin?!

Scrublah dengan susu dan oat seminggu sekali

Jom try :)

Friday, August 19, 2011

Siapa Lebih Layak??

Sheikh Haikal : Sombong, Kerek

Tengku Abid : Womanizer

Rasa-rasanya, siapa lagi layak dapat cinta Zuril?

Dah siap edit

Alhamdulillah...

Dah siap edit novel yang bakal masuk kedai-kedai buku tak lama lagi

Doakan yang terbaik untuk saya

Terima kasih kepada pembaca budiman yg setia baca Andai Kau Mengerti

Jangan lupa dapatkan novel Kupujuk Hati di pasaran nanti :)

Monday, August 15, 2011

Chinese Pon Baca

Macam tak percaya. Tapi tu lah kenyataan. Baru view Andai Kau Mengerti tadi. Jiao Xiu. Dia chinese kan? Dia baca novel saya. Wahhhhh.... Saya memang tak cayalah


..ngeee...

Friday, August 12, 2011

Rasa Macam Nak Give Up

Dua hari lepas, Kak Rubi dari Alaf 21 call. Katanya nak poskan manuskrip ke rumah untuk diedit. Mula2 memanglah happy. Siapa yang tak happy oi bila company besar macam tu nak publish novel kita.

So, hari ni, selamat sampailah manuskrip tu. Saya dan abah bukan main excited lagi bukak bungkusan alaf 21 tu. Buka salotape tu, bukak kat sini... Akhirnya... Nah!!Ini dia manuskripnya. Cerita penuh Kupujuk Hati (Asalnya tajuk Rawan, tapi ditukar kepada tajuk Kupujuk Hati. Kata editor, lebih sesuai).

Okey. (Slalunya taip OK je. Tapi bila baca komen Kak Rubi, OK adalah bahasa Inggeris, okey lak bahasa Melayu..hehehe)... Nah, tu dia. Panjang berjela komen Kak Rubi. 13 wooo...

Almaklumlah, saya ni baru first time tulis novel. Memang patut saya kena komen banyak. Abah baca dulu. Bila abah siap baca dan ke dapur, turn saya baca. (Abah relax je. No komen).

Bila dah abis baca, saya pon fikir. Nanti ada ke org nak beli novel saya ni????
Itulah sebab kenapa saya rasa nak give up je....

Tapi.... Saya tak boleh nak give up awal2. Saya nak tengok sejauh mana org suka saya menulis. Kalau tengok kat penulisan 2u tu, kira dah seribu lebih orang baca Andai Kau Mengerti. Kira okay la tu daripada tak okay langsung kan. Yang betul2 follow tu tak tahulah berapa kan. Harap2lah jumlah yang baca tu seramai yang follow. Btw, thanks sume. Sebenarnya, cerita tu dah siap sepenuhnya. Siap tahun lepas lagi. :)

Okaylah. Untuk novel sulung saya ni, saya takkan give up. Saya akan cuba sehabis baik. Doakan saya yang terbaik kawan2. Dan, jangan lupa beli nanti di pasaran. Bye...

Thursday, August 11, 2011

Ramadhan Terakhir

Jom tengok drama Ramadhan Terakhir di TV3. 

Pukul 10.30-11.00 malam setiap hari Selasa hingga Khamis. 

Jalan cerita sangat menarik. 

Memandangkan ni bulan puasa, sesuai sangat kalau kita tonton. :)

p/s:Saya suka lagu citer tu. Jangan lupa namaku (pompa bensin)

Wednesday, August 10, 2011

Petua Kekal Slim Dan Segar Dalam Bulan Ramadhan

Kalau korang nak tahu petuanya, senang je. Selepas berbuka puasa, tak kisahlah korang nak minum ais ke tak. Tapi yang penting, jalan lupa minum air masak.

Saya amalkan minum satu liter air lepas berbuka dan semasa bersahur. Bukannya minum semua terus. Minumlah lepas solat terawih sikit, masa tengok tv sikit, sebelum tidur sikit.

Waktu bersahur pun macam tu jugak. Minum satu liter. Slow2. Kalau minum sekaligus, mau nye ketat perut.

Selamat mencuba (:

Monday, August 8, 2011

Masak Air

Pagi tadi, pukul 4.30 saya bangun. Siapkan juadah sahur untuk abang dan kakak ipar (Saya dan abah memang tak makan nasi waktu sahur. Minum air je). 

Macam biasa, keluarkan lauk pauk dari dalam peti ais dan panaskan. Saya isi air ke dalam kendi (Kat rumah tak guna heater sebab tak cukup kalau masak air dalam heater je). Letak atas dapur. Niat dalam hati, nanti nak jerang air tu pukul 4.45 (Abah tak suka minum air yang dah sejuk). Saya basuh pinggan, hidangkan makanan dan nasi.

Dah masuk pukul 5, saya kejutkan abang, kakak ipar dan abah. Saya ke dapur semula. Bila nak isi air panas dalam mug, saya rasa pelik. Kenapa tak rasa panas langsung air ni.

 Ya Allah.... Saya lupa nak jerang air tu. Uwaaaaa.....
Nasib baik baru pukul 5. Terus je saya on api dapur.
Agak2nya lah kan, saya ni dah tua ke pelupa? Hmmmmmmff...

p/s:Terima kasih kepada abg kime dan kak ayu kerana balik dari KL utk berbuka puasa dan sahur dengan su dan abah. XOXO

Sunday, August 7, 2011

Nasi Oh Nasi

Ini cerita semalam

Ceritanya bermula macam ni

Semalam bukan maen lebat lagi hujan. Abah yang tengah tengok tv pon terpaksa relax sekejap. Biaselah astro. bilalh nak upgrade srvice supaya bila time hujan siaran tetap dapat diteruskan. Hmmfff...

Berbalik kepada kisah nasi oh nasi,,,

Bila hujan lebat, saya apa lagi. Ambik masa duk relax2 atas kerusilah sambil menggentel Wink (kucing). Sambil2 tu sms dengan kakak yang nombor tiga. Macam biasa, tanya hari ni masak apa, anak2 tgh buat ape, bila nak balik raya and etc....

Pastu sambil2 duk maen dengan kucing tu, saya start berangan (hujan lebat lagi kat luar rumah). Terbayangkan hidangan berbuka puasa saya dan abah hari tu. Berangan punya berangan, dah pukul tujuh suku. Saya apalagi, turunkan Wink dari atas perut dan gerak ke dapur. Nak siapkan apa yang patut. (Selalunya, kul 6.30 makanan sume dah terhidang atas meja. Excited punya pasal nak buka puasa).

Okay, sekarang dah sampai kat dapur. Saya tengok bawak saji sume dah ada. Lauk pauk, kuih muih dan air. Lupa, mug nya tak ada. Nanti nak minum dengan apa kalau dah azan. Saya ambil mug dan letak atas meja. Kemudian, nasi pulak nak dihidangkan. Saya ambik la pinggan kat atas rak, ambik senduk nasi pastu pegi dekat periuk nasi.

Tiba-tiba saya rasa semacam...

Eh??? Apesal ada bahagian pemanas je? Periuknye mana?

MasyaAllah.... Ana terlupa masak nasi!!!!

Terpakselah buka puasa dengan kuih dan air dulu malam tadi. Lepas kami solat Maghrib baru boleh melantak nasi. Hehehe...

p/s: Jangan suka duk berangan je....

Apa kaitan nasi dengan hujan........Wahahaha......merepek

Saturday, August 6, 2011

Kentut Tak Busuk

Nak share email


Seorang perempuan tua berjumpa seorang doktor dan bertanya, "Doktor, saya ada masalah dengan perut yang selalu berangin, tapi ianya tidak pernah menganggu saya...kentut saya tak pernah berbau, dan senyap.

Jadi saya selalu kentut.

Doktor meminta penjelasan lebih lanjut dari perempuan tua itu..., dan perempuan tua itu berkata, "Sebenarnya, saya sudah kentut sebanyak 20 kali ketika berada dihadapan doktor. Mungkin doktor tak tau sebab kentut saya tidak berbau dan senyap."

Doktor itu menjawab, "Ok, sekarang ambil pil ini dan datang jumpa saya minggu depan."

Seminggu selepas itu, perempuan tua itu kembali.

"Tuan Doktor," panggilnya sambil marah-marah, "Saya tak tau pil apa yang doktor beri pada saya, tapi sekarang kentut saya... walaupun masih senyap...tapi baunya sangat busuk."

Doktor itu membalas, "Bagus!!! kita sudah mengubati hidung makcik yang tersumbat, sekarang,mari saya periksa telinga makcik."

Kah! Kah! Kah!

Friday, August 5, 2011

Comelnya mereka






Thursday, August 4, 2011

Believe it or not, you can read it!!

I cdnuolt blveiee that I cluod aulaclty uesdnatnrd what I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid Aoccdrnig to rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in what oredr the ltteers in a word arethe olny iprmoatnt tihng is that the first and last ltteer be in the rghit pclaeThe rset can be a taotl mses and you can still raed it wouthit a porbelmThis is bcuseae the huamn mnid deos ! not raed ervey lteter by istlefbut the word as a wlohe.


Amzanig huh?

Wednesday, August 3, 2011

Laugh

    Satu hari seorang nyonya first time datang KL. 
    Lepas kena   loteri, dia  check in hotel mewah. 
    Dia diiringi pelayan ke bilik   penginapannya. Apabila pelayan menutup pintu, nyonya melihat sekelilingnya.   
    Tiba tiba nyonya menjadi marah lalu berkata....             " Sekius mi, lu ingat   wa tua, mali kampong, tada tau duduk hotel? 
    Lu kasi ini bilik ka?
    Kicik! Tada TB, tada lemari, katil titun pun tada! Haiya mau tipu olang kah?"       
    Pelayan itu pun menjawab....   
    'Sabar lah nyonya...., ini baru LIFT!!!!!!!'   
    Oppssss...terlebih sudahhhhh......

Tuesday, August 2, 2011

Saya Minta Maaf

Kepada pembaca novel Andai Kau Mengerti yang singgah di belog saya
Saya mohon ampun dan maaf diatas kesilapan saya menulis jalan cerita yang sebegitu
Harap pembaca tidak berputus asa untuk meneruskan bacaan kalian

Segala yang baik datang dari Allah
Dan yang buruk adalah dari saya sendiri.

Saya mohon maaf sekali lagi
Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca Andai Kau Mengerti

Nur Suriati

Pesan Nabi Sebelum Tidur

Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur
sebelum melakukan empat perkara, yaitu :
1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meridloi kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara
seketika?"


Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas
tigakali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
Bismillaahirrohmaan irrohiim,
Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul
lahuu kufuwan ahad' ( 3 x )

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua
akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa
Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum
wa atuubu ilaih ( 3 x )

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka
seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha
illalloohu alloohu akbar(3 x )

Monday, August 1, 2011

Gambar Lawak

Erk!!!!

Hey,,,what are you doing man


Dropping Head..Ngeee

The Gardener
Jerking Authority

story dpt from AIDA..huhu..byk lawak

Ini ada satu cerita dari saorang kawan yang bekerja di Petronas Twin Tower.
Last week kawan saya ni balik lewat kerana nak ensure that servers dan PCs di office dia tak kena attack oleh CIH virus. Dia pulang dari pejabat kira-kira pukul 11.00 p.m. Dia bekerja ditingkat 8 bagunan itu dan hendak turun ke groundfloor. Bila dia masuk lift dia tekan G, lift itu tidak turun malahan naik dan berhenti di tingkat 35. Bila sampai ditingkat 35 pintu lift itu terbuka dan masuklah saorang gadis yang amat jelita. Dia tidak pernah lihat gadis sejelita itu. Kulitnya putih dan rambut ikar mayang serta berbau sangat wangi. Kawan saya ini berdiri dekat dengan pintu lift dan gadis itu berjalan terus kebelakang lift. Sejurus kemudian lift itu pun turun.
Ketika lift itu sedang turun kawan saya ini menikmatilah bau wangi gadis itu. Tetapi tidak lama kemudian lift itu berhenti dan lampu padam kerana black-out. Dia pun meraba-raba mencari butang loceng kecemasan lift itu. Ketika dia sedang maraba-raba itu tiba-tiba dia berbau suatu bau yang amat busuk.
Dalam kegelapan itu kawan saya itu terfikir macam-macam yang amat menyeramkan sehingga keseluruh bulu roma dibadannya berdiri. Lututnya pun makin lemah dan berbagai perkara bergeligar diotaknya. Teringat dia akan keluarganya dirumah dan sebagainya. Peluh dibadan sudah pun keluar dan kepala pun berpinar serasa akan pitam. Bau busuk itu maseh ada. Dalam kegelapan dan kesunyian itu dia rasa masa berjalan amat lambat sekali. Tiba-tiba lampu bernyala kembali dan lift pun berjalan semula menuju ke ground floor. Dengan rasa penuh cemas dan takut dia menoleh kebelakang untuk melihat samaada lembaga itu maseh ada atau tidak. Rupa-rupanya gadis itu maseh ada dan kali ini gadis itu tersenyum padanya hingga ternampak gigi-giginya yang amat cantek sambil berkata "I'm sorry, tadi I terkentut".

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...